Gott nytt år osv

Det är alltför sällan tillfälle ges få vara såhär fin så gick all in när jag fick chansen
 
Kom nu då 2015! Vi är redo!

Fest på hustaket

Idag har jag passat på att vara faster ordentligt. Det blir inte av så ofta när brorsbarnen bor 50 mil bort. Bäst att ta tillfället i akt när möjlighet finns. Eller egentligen är det väl jag som bor långt bort, eftersom att jag är den som fick för mig att flytta.
 
Ser ni Alfons?
 
Det var fest på taket i duplovärlden. Alla var jätteglada och dansade, men sen kom en tiger och rev ned hela huset. Shit happens.

Onsdagar

En veckodag men viktiga datum framöver.
 
Idag, onsdagen den 17/12 - Mamma fyller år! Grattis grattis min fina mamma!
Om en vecka, onsdagen den 24/12 - Julafton! Hurra!
Om två veckor, onsdagen den 31/12 - Nyårsafton!!! Wow!
Om tre veckor, onsdagen den 7/1 - Skolan börjar igen.
 
Ledigheten har inte ens börjat och jag tänker redan på skolstarten. Fy vad deprimerande.

Häftig sjukdomsfakta jag lärt mig i veckan

Den här veckan har vi pratat om mag- och tarmsjukdomar. Inte ofta en får diskutera färg, lukt och mängd på vomitus och faeces (de "fina" orden för ni-vet-nog-vad).

  • Det går att operera bort 75 % av levern och den kan växa till sig igen och återfå näst intill normal funktion.
  • Helicobakter pylori är en bakterie som kan leva i magsäcken där det är JÄTTESURT (pH 2-3) och typ inga andra levande ting kan finnas. Bakterien skapar nämligen en egen bubbla med mer neutralt pH-värde där inte immunförsvaret kan komma åt dem! Smart bakterie men inte så rolig att ha.
  • Extrauterin graviditet innebär att ett befruktat ägg växer i äggledaren. Det gör väldigt ont tydligen.
  • Vid kirurgiska ingrepp i magen slutar tarmarna att röra sig för ett tag. Troligtvis som en reflex för att läkningen ska kunna påbörjas.
  • Bajs kan vara VITT om det är stopp i gallgångerna och bilirubinet (restprodukt som ger avföring dess färg) inte kan ta sig ut.
  • Kroppen har ett muskelförsvar som värnar om skadade delar. Musklerna spänns vid organ som är inflammerade vilket gör det går att känna var inflammationen sitter.
  • Tarmvred innebär att det är stopp i tarmen. Luften vi sväljer och vanligtvis fiser ut omvandlas då till vätgas och metangas som avger ett klingande metalliskt ljud. Ljudet kan höras med stetoskop.
  • Gaserna som nämndes ovan utgör en EXPLOSIONSRISK vilket gör att det kan slå gnistor under operation.

Ganska coola grejer ändå, eller hur? Kroppen är så häftig.


Milkshake, tända ljus och Game of Thrones

Såhär mysigt hade jag och sambon en kväll.

En rolig GoT-relaterad fakta är att Calici (låter som khaleesi) faktiskt är namnet på virusfamiljen som orsakar vinterkräksjuka. Märktes tydligt under en föreläsning vilka som följer den fantastiska serien.

Hur smart?


Någon som fått nobelpris för detta?

Det här med gåvoknapp i pantautomaten är ju verkligen så otroligt genialiskt! Här finns en chans att få ut en liten summa pengar från många. Den lilla summan på kvittot gör ingen skillnad i ekonomin för de flesta, men en skillnad för andra. Även om många burkar ska pantas och flersiffriga nummer uppenbaras på displayen finns det alltid några som behöver pengarna bättre. "Pantaren" blir dessutom sjukt nöjd med sig själv och känner som en fantastisk medmänniska. Win-win!

Drömworkshop med drömgrupp

Jag har ju glömt bort att berätta om en SÅ fin sak som jag fick uppleva den 21 november. Har glömt för att jag inte riktigt tror att det är sant. Var tyvärr för starstruck för att dokumentera dessutom (så tänk om det faktiskt inte har hänt!?). Jag fick gå på en workshop med KRAJA! Kraja är liksom gudarna inom stämsång och folkmusik och jag är så otroligt superimpad av deras samklang och egna arrangemang att jag liksom inte vet vart jag ska ta vägen ibland när jag lyssnar på dem.
 
På workshopen fick vi sjunga Uti mitt hjärta och det är en så himla vacker låt. Faktiskt var vi några som sjöng den när jag gick i på folkhögskola 2012-13 och att få sjunga den igen nu var fantastiskt. Och de sjöng för oss på workshopen, ska ni veta. Kraja sjöng alltså Uti mitt hjärta när jag var i samma rum(!!!!!) och jag fick anstränga mig till mitt yttersta för att inte gråta ihjäl. Här har jag ju bloggat lite kort om dem förut förresten. De släpper ny skiva nästa år så håll utkik!
 

RSS 2.0